Utolsó mondatok

2019. november 29. 06:50 - Magyar Hospice Alapítvány

Híres emberek utolsó mondatairól gyakran cikkeznek újságok, ezeket többnyire illik fenntartásokkal kezelni. Van azonban pár, mára szállóigévé lett mondat, amelyeket a beszélő életművéhez hasonlóan megőrzött az emlékezet.

Ha ezekről a frappáns idézetekről ma már nem is tudjuk megállapítani, hogy valóságosak-e, vagy csak a képzelet szüleményei, akkor is felvetődhet bennünk a kérdés: illik-e ezeket ismernünk, szabad-e írni róluk? Úgy véljük, ezek a kérdések a halál tabusításából is fakadhatnak – más tematikájú aforizmák idézhetősége kapcsán általában kevésbé szemérmes az utókor. Szerintünk azonban fontos arra törekednünk, hogy minél emberibb, természetesebb módon, a lineárisan folyó élet mind szervesebb részeként beszéljünk, írjunk a halálról, jelenítsük meg azt.

Ebből az indíttatásból gyűjtöttük össze ezeket a híres vagy hírhedt utolsó mondatokat, némelyiket ezek közül biztosan ismerik az olvasók.

Az egykori brit miniszterelnököt és politikust, Winston Churchillt a mai napig az egyik legjobb stílusú politikusnak tartja a világ. A rá oly jellemző szellemes, csattanós mondatok halálos ágyán sem hagyták magára. Állítólag ennyit mondott, mielőtt kómába esett: „Úgy untat ez az egész.”

churchill-w-1140x640.jpg

A kép forrása: http://www.urbanlegends.hu/

Bob Marley, mielőtt 1981-ben, 36 évesen rákban elhunyt, azt mondta fiának: „Pénzen nem veheted meg az életet.”

Sissi, a magyarok szívének királynője utolsó mondata nem az utókornak szánt bölcs üzenet volt: „Mi történt velem?” – kérdezte a királynő, miután Luigi Lucheni szívtájon szúrta őt Genfben. Magyarul tette fel a kérdést.

A rendkívül tehetséges mexikói festőművész, Frida Kahlo élete telis-tele volt élményekkel, tapasztalatokkal – pozitívokkal és negatívakkal egyaránt. Számtalan szeretője sem volt képes meddőségéből és betegségeiből fakadó fájdalmát enyhíteni. Utolsó mondata így szólhatott: „Remélem, hogy ez az utazás tele lesz boldogsággal, és soha többé nem kell visszatérnem ide.”

frida-kahlo_-1150x659.jpg

A kép forrása: https://remezcla.com/culture/largest-frida-kahlo-art-exhibit-40-years-chicago-2020/

A művészeknél maradva Oscar Wilde sajátságos utolsó mondatait is érdemes kiemelnünk. Dorian Gray megálmodójának szépérzéke írásaiból is kiviláglik, az említett műben különös műgonddal írja körül a lakóhelyek belsejét, mutatja be a berendezéseket, bútorokat. Nem csoda hát, hogy élete végén, egy párizsi hotelben is a szépérzéke tört utat magának: „Gyűlölöm ezt a tapétát! Kettőnk közül valakinek mennie kell!” – mondta, majd távozott az élők közül.

Marlene Dietrich német színésznő élete nehéz véget ért, előbb kerekesszékbe került, majd fekvőbeteg lett, megsüketült, és egyik szemére a látását is elveszítette. Amikor papot hívtak hozzá, az utolsó kenetet visszautasította. „Randevúm van.” – mondta az atyának.

Karl Marx, a kommunizmus atyja életét is karakán gondolatokkal zárta: „Menjen innen! –mondta bejárónőjének. – Az utolsó szavak olyan bolondoknak valók, akik életükben nem mondtak még eleget.”

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6015328856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.12.01. 10:37:25

- Nagyon nyugodtak ma az elefántok. Kicsit közelebb megyek hozzájuk. (Tarzan)

Labasmaz 2019.12.01. 11:05:49

- Miért félnék? Ez az ezredik ugrásom!

Hegge Balázs 2019.12.01. 11:33:41

-Dobd ide a kalapácsot!
-Itt nincsenek cápák.
-Nem ez a fázis, nyugi.
-Itt nincsenek már aknák, mehetünk.
Azok ott a mieink, nem T-34-esek.

Stb

gabiiii 2019.12.01. 11:44:08

- Jobbról senki.
- Nézd má', a hülye bundában szedi a málnát!
- Vége az edzésnek, dobjátok ide a gerelyeket!

csakférfi 2019.12.01. 11:59:05

Churchill a magánéletben sem volt könnyű ember. Környezetére előszeretettel tett csípős megjegyzéseket, ezért kevés barátja akadt, és a családtagjaival sem volt túlságosan felhőtlen a viszonya. Szüleivel már gyerekkorában távoli volt a kapcsolata, az egyetlen ember, akivel kölcsönösen kedvelték egymást, a dadája volt. 34 évesen nősült meg, feleségével, Clementine-nel öt gyermekük született, de velük sem volt rendben a viszonya, sőt úgy is halt meg, hogy fiával való ellentéteit soha nem rendezte. Egyik lánya alkoholista lett, a másik pedig öngyilkosságot követett el."

....

Frida Kahlo

"1953-ban amputálták jobb lábát, és nem hagyhatta el az ágyát. Ez nem akadályozta meg abban, hogy elmenjen első önálló mexikói kiállítására: mindenki legnagyobb meglepetésére ágyában fekve, díszes tehuana ruhában jelent meg a megnyitón. 1954 nyarán tüdőgyulladást kapott, ennek ellenére július 2-án részt vett egy tüntetésen, amelyen az USA guatemalai beavatkozása ellen léptek fel. Állapota egyre romlott, és július 12-éről 13-ára virradó éjjel meghalt. Bár az orvosok tüdőembóliát állapítottak meg, naplója néhány bejegyzése miatt nem zárható ki az öngyilkosság sem.”

...

Bob Marley

"Bob nem titkolta szeretőit. Menedzserének biztatására és a népszerűség fokozása miatt házasságát nem fedte fel a nyilvánosság előtt. Rita azonban nemcsak hogy megőrizte önbecsülését, de még segített is Bob barátnőinek, hogy a született gyermekeket apjuk közelében felnevelhessék.

Miközben odaadó anyaként gondoskodott gyermekeiről, jutott ideje szóló karrierjének ápolására is. Soha nem váltak el. Rita akkor is mellette maradt, amikor kiderült, hogy Bob rákos. Mindvégig kitartott mellette, egészen 1981-ig, Bob haláláig."

Marx

"A Marx-kutatók többsége által elfogadott, közvetett bizonyítékok sora utal arra, hogy 1851. június 23-án Marxnak a házvezetőnőjüktől, Helen Demuthtól is született egy házasságon kívüli gyermeke, Henry Frederic Demuth, akinek apaságát Engels átvállalta. "

"Marxnak és feleségének kapcsolatáról tőlük maguktól nem sokat lehet tudni, a házastársak egymással váltott leveleiből csak kevés maradt fenn. Laura, aki Engels és Eleanor halála után a Marx-hagyatékot kezelte, szinte minden magánjellegű levelet megsemmisített, mert nem akarta, hogy illetéktelen kezekbe vagy éppen a nyilvánosság elé kerüljenek.”[92] Az viszont kétségbevonhatatlan tény, hogy kapcsolatuk a legnagyobb próbatételeket is átvészelte és életük végéig együtt küzdöttek.[93]”

Szomoru sorsu emberek!

....boldogan éltek amíg meg nem halltak....
Ez csak a "pórnép" kiváltsága.
:)

csakférfi 2019.12.01. 15:45:56

"Wilde az 1870-es, 80-as években érte el legnagyobb sikereit. A Newdigate-díjjal kitüntetett Wilde-t a viktoriánus Anglia legprovokatívabb írójaként tartották számon.

Az időközben megnősült és gyermekeket nemzett Oscar Wilde élete az ifjú Alfred Dougles megismerését követően siklott félre. Az elismert író a családját elhanyagolva egyre több időt töltött a pályakezdő irodalmárral. Kettejük között kialakult homoszexuális kapcsolat azonban sem a feleségnek, sem pedig az ifjú apjának nem tetszett: Constance Lloyd elvált Wilde-tól, Lord Dougles, Quennsberry ura pedig fajtalankodás vádjával bíróság elé citálta. Wilde elvesztette a pert, büntetésképpen két év letöltendő fegyházra, továbbá kényszermunkára ítélték.

A börtönévek alatt komoly fülbajt szerzett Wilde 1897-ben, szabadulása után, az őt ért állandó támadások, zaklatások elől, – egy jobb élet reményében -, Párizsba menekült, ahol Sebastian Melmoth álnéven teljes szegénységben és elszigeteltségben élt.

Annak ellenére, hogy Wilde vagyontalan volt, a Hotel d’ Alsace tulajdonosának jóvoltából életének utolsó hónapjait a szálloda egyik legszebb szobájában tölthette el. Az anyagi helyzetéhez képest kitűnő ellátásban részesült író azonban halálának pillanatáig nem tudott megbékélni szobájának színével. „Vagy a tapéta megy, vagy én!” – fenyegetőzött a botrányos életű zseni."

...
...

"Tulajdon lánya tépázta meg az istenített, gyönyörű német díva, Marlene Dietrich nimbuszát. Már 25 éve, hogy a színésznő-énekeső elhunyt, és egyetlen gyermeke, Maria Riva most érezte úgy, hogy ideje leleplezni az egykor körberajongott édesanyját.
...
Sosem kellett végigállnia egyetlen sort sem, még útlevél-ellenőrzésnél sem. Amikor forgalmas reptereken vagy hotelek előcsarnokában járt, mindig „lenyűgözte”, milyen ronda emberekkel van tele a helyiség – emlékezik Riva.
...
Végül az alkoholizmusa elhatalmasodott rajta, utolsó éveire teljesen leépült, de nem engedte, hogy ezt a külvilág megtudja. Csak kevesek láthatták ágyhoz kötve, elsorvadó lábakkal, hulló hajjal, feketedő fogakkal. Kilencven évesen, önmaga árnyékaként hunyt el veseelégtelenségben, de az sincs kizárva, hogy altatószerekkel túladagolta magát.

Ha esetleg nem lett volna világos a posztnak.....kiket sztárol.
:)

Muhammad Balfas 2019.12.01. 16:03:15

-Jó lesz az úgy,elbírja..:)

Muhammad Balfas 2019.12.01. 16:04:07

-De biztos,hogy üres a tár?

Muhammad Balfas 2019.12.01. 16:13:49

„Nem ezt ígértétek elvtársak..”

/Rajk László/

2019.12.01. 16:27:41

„Es ist gut” („[Minden] jól van”).

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2019.12.01. 17:45:57

Fogadjunk, hogy vaktöltény! (John Lennon)
Hogy kerül ide ez a sok indián? (George Armstrong Custer)

Zetor 2000 2019.12.01. 18:11:11

Gyere nyugodtan, jó masszív ez az ág!
Ismerek egy rövidebb utat a gázlón keresztül!
Értek én a villanyszereléshez, kék a fázis.
Illetve balra!
Látjátok gyerekek, így néz ki a sikló!

SaturnV 2019.12.01. 21:04:37

"Nem bírom tovább..." Toni Kurz német hegymászó az Eiger északi falának sikertelen mászási kisérletekor 1936-ban. A szerencsétlenül járt hegymászó egy kötélen lógva halt meg egy függőleges sziklán ,utolsó erejével próbálkozott a mentésére felküldött kötél összecsomózásával,de a karabínerén már nem tudta átfűzni. Holtteste még sokáig hibálózott a falon.2008-ban egy izgalmas film készült a tragédiáról Nordwand címmel.
süti beállítások módosítása