6+1 fontos üzenet krónikus betegeknek és hozzátartozóiknak

2020. április 25. 07:36 - Magyar Hospice Alapítvány

Lapozd át gyűjteményünket, amely tapasztalataink szerint krónikus betegséggel élők és hozzátartozóik számára is sok hasznos információt tartalmaz.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar lakosság 19,3 százaléka 65 év feletti, és kétharmaduk él együtt minimum egy hosszantartó megbetegedéssel. Ha a fiatalabbakat is beleszámoljuk, tehát az ország teljes népességét vesszük, még meglepőbb adatokat kapunk: a magyarok 45 százaléka krónikus beteg.

Az idős emberek és a krónikus betegek problémáiban ugyanakkor mind érintettek vagyunk. Mind a 100 százalék. Hiszen a számok mögött házastársak, anyák, apák, nagyszülők, testvérek, lányok, fiúk, a családtagjaink, barátaink, munkatársaink, szomszédaink - a szeretteink vannak. Ezért tartottuk fontosnak, hogy ez a bejegyzés megszülessen.

20190402_0043.JPG
Mit tegyek, ha krónikus betegségem van?

  1. Tartsd a kapcsolatot kezelőorvosoddal, családorvosoddal.

Hogy a szervezet hogyan reagál egy fertőzésre, jelen esetben a koronavírusra, rengeteg tényezőtől függ. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mi a teendőd kezeléseddel, gyógyszereiddel, mindennapjaiddal kapcsolatban, írd össze kérdéseidet, és konzultálj a kezelőorvosoddal. Ha lázat, légzőszervi panaszokat, vagy a szokásostól eltérő tüneteket észlelsz magadon, fordulj (ezúttal telefonon) a családorvosodhoz.

  1. Nem vagy egyedül.

Testi-lelki egészségünk szempontjából rengeteg előnye van annak, ha szeretetet, gondoskodást, segítséget adunk és kapunk. A társas támogatás az immunrendszerünkre is jó hatással van, és könnyebbé teszi a megküzdést a nehézségekkel. Ebben a mindenkit újfajta próbatételek elé állító helyzetben is kérj bátran segítséget, amikor szükséged van rá.

  1. Kövesd a már ismert óvintézkedéseket.

Moss kezet szappannal minél gyakrabban és alaposabban. Vigyázz az arcod megérintésével. Kerüld a társaságot, és kérd meg ismerőseidet, szeretteidet, hogy most ne látogassanak. Kérj segítséget tőlük, hogy ne kelljen gyógyszertárba, boltokba járnod. Lehetőleg mindenkitől tarts 1.5-2 méter távolságot, szabad levegőn is.

Ha ki kell menned a lakásból (a társasház liftjében, folyosóján is), mindig viselj orrot és szájat fedő maszkot. Ha nincs sebészi, több kutatás is bizonyítja, hogy a varrott maszk is jobb a semminél.

Szellőztessetek minél gyakrabban.

Az otthoni felületeket tisztítsátok le minél többször alkoholtartalmú felületfertőtlenítővel/mosogatószerrel, különös tekintettel a kilincsekre, kapcsolókra, pultokra.

További javaslatokat ITT olvashatsz.

  1. Kényeztesd magad.

Fogyassz minél több folyadékot, elsősorban vizet. Igyekezz minél egészségesebben, rendszeresebben étkezni. Aludj, pihenj eleget. A légzőgyakorlatok és a különböző relaxációs gyakorlatok is sokat segíthetnek. Tornázz, mozogj, nyújtózkodj, sétálj, amennyit tudsz.

A Magyar Hospice Alapítványnál egyébként is azt valljuk, minden perc értékes, minden pillanatot ki kell használnunk, és ez most sincs másképp. Keress olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak, amelyekben örömödet leled.

20190402_0132.JPG

 Az öngondoskodással kapcsolatban betegeink sok hasznos ötletet osztottak meg olvasóinkkal ITT.

  1. Gyakorold az elfogadást: amit most érzel, az rendben van.

Egy krízishelyzetben általában több energia kell ahhoz, hogy fenntartsuk, megtaláljuk és visszanyerjük egyensúlyi helyzetünket.

Lehet, hogy elkeseredtél, tanácstalannak érzed magad, esetleg félsz. Netán nehezebben koncentrálsz, fáradékonyabb vagy. Máshogy alszol, mint korábban. Szívesebben gyújtanál rá, töltenél magadnak egy italt.

Egy különleges helyzetben az arra adott érzelmi válaszaink is különlegesek. Ha úgy érzed, hogy egyedül nehéz helyreállítani lelki egyensúlyodat, fordulj bátran professzionális segítőhöz (elérhetőségekért ld. a bejegyzés végét).

  1. Tájékozódj a lehetőségekről.

A krónikus betegséggel élőknek és az időskorúaknak biztosított házi segítségnyújtással kapcsolatban a területileg illetékes szociális szolgáltatónál érdeklődj.

Otthoni szakápolással vagy végstádiumú daganatos betegek hospice ellátásával kapcsolatban érdemes felkeresni a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) szolgáltatáskeresőjét, illetve a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) ellátáskeresőjét. Ezeken a címeken találod meg a lakcímedhez tartozó szolgáltatók elérhetőségét. Arról, hogy a szociális és egészségügyi ellátók miben és hogyan tudnak segíteni a járványhelyzet miatt megváltozott körülmények között, ők tudnak pontos tájékoztatást nyújtani.

Légy türelmes. Ez a helyzet a szociális területen és az egészségügyben dolgozóknak is nehéz.

hospice_haz-12.jpg

+1 Hasznos oldalak betegeknek és hozzátartozóiknak

Fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódj, mert nagyon sok olyan cikk kering az interneten, amely téves információkat tartalmaz.

Hasznos oldalak hozzátartozók számára:

Hasznos oldalak, ha elmúltál 65 éves, vagy krónikus betegséggel élsz együtt:

Online/Telefonos pszichés támogatást nyújtó szervezetek, intézmények:

 Azonnali telefonos segítség:

  • Sürgős esetben:112
  • Gyerekeknek és 24 év alattiaknak: Kék Vonal: 116-111
  • Felnőtteknek:116-123
  • Időskorúaknak:06-80-200-866
  • Telefonos lelki támogatás egészségügyi dolgozóknak:06-1-770-7333
  • Telefonos lelki támogatás szociális területen dolgozóknak: 06-1-770-8877

Felnőtt pszichiátriai ellátással kapcsolatos információs vonal:
Hétköznaponként 9:00-15:00-ig lehet hívni, a hívás a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetébe fut be:  +36 30 159 5360

---

Az illusztrációként szolgáló képek a Magyar Hospice Alapítvány tulajdonát képezik, engedély nélküli felhasználásuk tilos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr315637714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása