Bach

2019. szeptember 06. 13:49 - Magyar Hospice Alapítvány

 Hiszen a zenében az a felszabadító, hogy a szorongató, lehangoló szavakat hangokra, dallamvonalakra, akkordokra cserélhetjük." (Anna Enquist: Ellenpont)

Bársony Péter brácsaművész Bachot játszott a Magyar Hospice Alapítvány betegeinek.

Az összes betegünk nagyon várta a koncertet. Bélát ekkoriban már keveset láttuk a nappaliban, mert betegsége miatt az ülő testhelyzet nagyon kényelmetlenné vált számára. Mikor a brácsaművész a Hospice Házba érkezett, Béla megkérte őt arra, hogy a koncert után játsszon kicsit neki is a szobájában. Péternek ez természetes volt, megígérte, hogy az előadást követően meglátogatja Bélát, és zenél majd neki is.

De úgy tűnik, a zene akkor is képes hatást gyakorolni, amikor már semmi más…

Elkezdődött a koncert, és Béla egyszer csak megjelent a teremben, és a többiekkel együtt hallgatta végig az egész koncertet. Aznapi csoda a Hospice Házban. És egy újabb történet, amiért érdemes tenni a dolgunkat.

003_1.jpg

Érdekes, hogy Anna Enquist Ellenpont című könyvében is éppen Bach zenéje bír gyógyító erővel. A regényben egy felnőtt gyermekét gyászoló anya érzései és Bach zenéje alkotnak szétválaszthatatlan egységet. Az asszonyt a Goldberg-variációk segíti, vigaszt és erőt ad neki a világ kiszámíthatatlansága és igazságtalansága ellen. A képzeletbeli zenei aláfestésnek köszönhetően egy szeretetteljes és sokrétű kapcsolatról olvasunk anya és lánya között.

Úgy tűnik, Bach valóban csodákra képes. Könyvekben és valóságban egyaránt. Mi már láttuk is.

 

A képek a Magyar Hospice Alapítvány tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5115044026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása