Négylábú segítség

2020. január 03. 05:29 - Magyar Hospice Alapítvány

Maya és Frida terápiás kutyák. Gazdájukkal, Erikával önkéntesként dolgoznak több hospice ellátást nyújtó intézményben, így nálunk is. A csapat nemrég bővült Freyával, a legkisebb segítővel, aki jelenleg még inasként szolgál.

Maya, Frida és Freya a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület által meghatározott követelmények szerint vizsgázott, igazolvánnyal rendelkező terápiás kutyák, Erika pedig elvégezte nálunk az önkéntességhez szükséges képzést. A „mesternégyes” együtt igyekszik segíteni a gyógyíthatatlan beteg felnőtteket és gyerekeket a búcsúzásban, az élet egyik legnehezebb szakaszában.

Erika Amerikában szerzett tapasztalatot az állatasszisztált terápiában, ekkor döntött úgy, hogy ezzel szeretne foglalkozni.

20180105terapias-kutyak-maya-frida10.jpg

Még a tavalyi évben jelent meg róluk egy hosszabb riport, ebben Erika sokat mesél arról, milyen az ideális terápiás kutya, mennyire fontos a habitusa, illetve az, hogy a kutya is jól érezze magát, élvezze a munkáját. „Ahogy nem minden hospice önkéntes vállal betegágy melletti munkát, úgy nem minden terápiás kutya alkalmas arra, hogy súlyos, gyógyíthatatlan, illetve haldokló betegek mellett szolgáljon.” – írja a cikk, és bár Maya, Frida és Freya Facebook-oldaláról értesülhetünk arról is, hogy egy-egy fáradtságos munkanap után azért a legfegyelmezettebb terápiás kutyák is megbotlanak néha (kirámolt jutalomfalatok), mit számít egy zacskó kutyakeksz, ha munka közben képesek feloldani a gyakran bezárkózott haldoklókat.

20180105terapias-kutyak-maya-frida11.jpg

Hiszen nemcsak, hogy nem kerülik el őket, de a testi változással küzdőket megnyitják, aminek köszönhetően több információt kapnak a segítők a betegek állapotáról, sőt, az is elképzelhető, hogy ezekben a nehéz pillanatokban a családoknak egy közös kutyázás marad az utolsó, meghitt közös élménye.

A terápiás kutyák tehát nem pusztán felvidítják a betegeket (noha önmagában ez is hatalmas eredmény), hanem valóban fontos és hasznos részét képezik a haldoklók utolsó útra kísérésének.

Büszkék vagyunk négylábú munkatársainkra!

 

A képek engedély nélküli felhasználása tilos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9115377448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása