A gyerekek és a halál

2019. november 01. 07:55 - Magyar Hospice Alapítvány

A halál tabu. Nem szeretünk vele szembesülni, nem szeretünk róla beszélni.
Pláne nem gyerekekkel. 

Sok olyan téma van, amit, ha lehet, senki nem említene szívesen a gyereke előtt. Ezek közül talán a halál az, amitől a legtöbben elzárkóznak, ami a legnehezebben artikulálható. A halálhír közlésének, az elhunyt szóba hozásának elkerülésével vélhetően a fájdalomtól szeretnénk megóvni a gyereket. Kérdés azonban, valóban ez-e a legmegfelelőbb mód.
overprotected-child_1.jpg

A kép forrása: https://themindsjournal.com/

Mondókákban, versikékben, mesékben a gyerekek már óvodáskorukban is találkoznak a halállal. Ne feledjük, az elmúlás ténye, és az ezzel kapcsolatos történetek egyáltalán nem ismeretlenek a számukra, sőt, nagyon is megmozgatja a fantáziájukat, foglalkoztatja őket!

Ma már sok gyerekkönyvet találhatunk, ami segítséget nyújt ahhoz, hogyan lehet a halálról beszélni egy gyerekkel anélkül, hogy hazudnánk, titkolóznánk vagy tabusítanánk a kérdést. A Könyvesblog listája az elmúlással kapcsolatos, kicsiknek és nagyobbaknak szóló mesekönyvekről itt található.

fcb3c761-ea98-4d85-9e30-fbb7251f96cf.jpg

A kép forrása: https://www.babble.com/

A Vivandra kiadó Halál Könyv című kiadványa jó választás lehet kisebb gyerekek számára, hiszen éppen olyan természetességgel beszél a halálról, amilyen természetes, és amennyire az élet része. Felsorol például különböző nemzetközi hagyományokat, ráadásul illusztrált, és még vicces is.

A kamaszoknak pedig a már keletkezési körülményei miatt is különleges Szólít a szörnyet (ugyancsak Vivanda Kiadó) érdemes mindenképp a kezükbe adni (ebből film is készült, Szólít a szörny/Váratlan jóbarát, 2016). Patrick Ness és Siobhan Dowd közös könyvéről van szó, amelynek Dowd csupán a vázlatát vetette papírra, mielőtt mellrákban meghalt. A kiadó által felkért Ness fejezte be a könyvet. Ebben a történetben a szörny azért jön, hogy a főszereplő, Conor, akinek édesanyja haldoklik, ki tudja végre mondani, mit érez, és elfogadja azt az ambivalens érzést, hogy várja, hogy a mostani nehéz és fárasztó helyzet véget érjen, miközben a legkevésbé sem szeretné elveszíteni az édesanyját. Felkavaró és megrázó, de érzékeny és őszinte, mindenkinek szívből ajánlható olvasmány.

A könyvek mellett, természetesen, ha szükségesnek látjuk vagy tanácstalannak érezzük magunkat, érdemes ilyenkor egy szakemberrel is konzultálni. A Magyar Hospice Alapítvány munkatársai ebben is szívesen segítenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2615275234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása