A mérnök pitéje

2020. február 24. 17:29 - Magyar Hospice Alapítvány

Sokfélék vagyunk. Mautner Zsófi gasztroblogger szerint a nők gondoskodók. Maráz Zsuzsi ultrafutó vallja: a nők erősek. Dobó Kata hiszi, hogy a nők elkötelezettek. Nőnapi Viselj nárciszt! kampányunk kapcsán olyan gondoskodó, erős, elkötelezett nőket mutatunk be blogunkon, akik a maguk módján mind kapcsolódnak a Magyar Hospice Alapítvány munkájához, tevékenységéhez. Mai bejegyzésünk a gondoskodásról szól.

„Ez életem első süteménye, kóstolja meg! Mérnök vagyok, így még azt is kiszámoltam, hogy hol és hányszor kell megszurkálnom a tetejét, hogy a gőz rendesen távozni tudjon. A feleségem receptje alapján készítettem.”

Otthonápolási rendszerünkben ismertünk meg egy idős házaspárt, Annát és Ádámot. Mikor a nőnél daganatos betegséget diagnosztizáltak, életük a feje tetejére állt. Anna egy idő után egyre kevesebb korábbi feladatát tudta ellátni, mérnök férje pedig – mindkettőjük legnagyobb meglepetésére – lassan átvette tőle a háztartás vezetését. Egyre ügyesebben állt helyt a konyhában és a házimunka terén is, miközben feleségét ápolta és a mindennapi ügyek intézéséért is ő felelt.

Eljött az idő, hogy Anna már a legegyszerűbb ételeket sem tudta megfőzni. Nem csak a hosszú álldogáláshoz volt gyenge. Észrevette, hogy sokszor nem emlékszik a hozzávalókra, a folyamatokra. Ami korábban rutin volt, arról hirtelen nem tudta, hogyan kell. Férje ezzel párhuzamosan már az apróbb feladatokat is átvette tőle. „Még a krumplipucolót is kiveszi a kezemből” – panaszolta Anna.

Ádám úgy érezte, hogy felesége nem bízik benne eléggé. Azt gondolta, Anna ezért lesz ingerült, amikor az otthoni teendők kerülnek szóba, és ezért nem engedi, hogy önállóan döntsön a menüről, készítse el az ebédet.

Egy nap, mikor munkatársunk Annáékhoz érkezett, Ádám lelkesen kínálta meg az asztalon gőzölgő almás pitével. Anna csendesen mosolygott mellette. Örült férje sikerének, hálás volt neki a sok gondoskodásért, ugyanakkor dühös volt, hogy mindarra, ami korábban annyira magától értetődő volt, ő már nem képes. Úgy érezte, feleslegessé vált. Hogy már nem tudja eléggé kimutatni szeretetét, már nem gondoskodik családjáról, inkább a terhükre van.

A megjegyzések és viták már mindennapossá váltak közöttük, amikor egy nap Ádám javaslatára kidolgoztak egy új szereposztást és menetrendet. Ádám innentől több teret hagyott Anna önállóságának, Anna pedig kreatív megoldásokkal állt elő törődése kifejezésére, hasznossága átélésére. A menüt együtt beszélték meg, és igyekeztek olyan ételeket is kipróbálni, amelyek mindkettőjük számára újak voltak.

Ádám számára felesége legmeghatóbb gesztusa az volt, mikor Anna „tisztább pillanataiban” odaültette őt maga mellé, és elkezdte lediktálni férjének a fontos recepteket, háztartási praktikákat, utasításokat, amelyeket eddig még nem adott át neki.

A gondoskodás az egyik legalapvetőbb emberi képesség, a másokról való gondoskodás igénye valahol mindannyiunkban benne van. Mégis komplexebb feladat, mint amilyennek talán gondolnánk, hiszen lényegét az adja, hogy megfelelő módon ismerjük fel a másik igényeit, szükségletei. Hogy úgy és annyit segítsünk neki, amire és amennyire neki szüksége van.

--

hospice_viselj_narciszt_2020_1200x628_v3.jpg

Mautner Zsófi néhány évvel ezelőtt került kapcsolatba alapítványunkkal egy ünnepi receptkönyv szerkesztése kapcsán.

A gondoskodás Zsófi életének, hivatásának természetes része. „A főzéssel, etetéssel, táplálással gondoskodunk is. Színeket, illatokat, ízeket varázsolunk. Életben tartunk. Kényeztetünk. Örömet okozunk.”

Idén nőnapkor egy-egy nárcisz kitűzővel is meglepi szeretteit. Támogasd Te is a gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolását: ajándékozz 20 perc gondoskodást idén a reményt és a rák elleni küzdelmet szimbolizáló nárcisz kitűzőt nőnap alkalmából.

http://viseljnarciszt.hospicehaz.hu/

 

A kép a Magyar Hospice Alapítvány tulajdona, engedély nélküli felhasználása tilos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hospicehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5715489730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása